6 Vlaamse films die flopten in 2016

Rampjaar.

safetyfirstIn 2015 beleefde de Vlaamse film een topjaar met Safety First: The Movie en de tweede prent van FC De Kampioenen. Maar het afgelopen jaar was helaas veel minder. “Cijfers zijn geen maatstaf voor de kwaliteit van een film”, vertelt acteur Koen De Bouw in Het Belang van Limburg. “Misschien was de Vlaming niet goed op de hoogte.” De Bouw speelde samen met Koen De Graeve in Broer, een film die weinig ruchtbaarheid veroorzaakte.

Felix Van Groeningen, de regisseur van kassucces The Broken Circle Breakdown, kon die prestatie niet herhalen met zijn nieuwste prent Belgica. “In het buitenland hebben we prijzen gewonnen, maar toch trek ik me vooral de cijfers van hier aan. De negatieve bijklank die de film gekregen heeft, stoort me”, aldus Van Groeningen.

De enige Vlaamse films die het in 2016 wel boven de verwachtingen deden waren Achter de Wolken (135.000 bezoekers) en De Buurtpolitie: De Grote Geldroof (150.000 bezoekers). Pippa van Marc Punt met Nathalie Meskens en Tom Van Dyck, draait pas in de zalen.

1.Uitschot, de tweede film van Crimi Clowns door Luk Wyns: amper 4.950 bezoekers

2. Everbody Happy van Nic Balthazar: 31.000 bezoekers


(lees verder op de volgende pagina)