In 1989 dacht men dat 2015 er zó zou uitzien

Scenaristen van ‘Back to the Future’ zaten er lichtjes naast.

‘Back to the Future’ is een filmtrilogie uit de jaren ’80, telkens met Michael J. Fox en Christopher Lloyd in de hoofdrollen. In Part 2 -gefilmd in 1989- belanden ze in het jaar 2015 in een compleet veranderde wereld. Regisseur Robert Zemeckis die samen met Bob Gole ook het scenario schreef, liet zijn fantasie de vrije loop en dacht een kwarteeuw vooruit te kunnen kijken.

Het verhaal werd verschillende keren herschreven omdat er almaar nieuwe wetenschappelijke voorspellingen en uiteenzettingen over de toekomst verschenen en regisseur Robert Zemeckis is nu eenmaal een perfectionist. Naar het voorbeeld van Alfred Hitchcock maakt hij bijzonder lange shots in één take, waarbij hij niet één detail uit het oog wil verliezen.

[related-posts]

De productie van de film wordt gezien als een van de grote doorbraken van Industrial Light & Magic. De filmmaker laste heel wat computeranimatie in zijn film, wat voor die tijd een heuse revelatie was. Bovendien werd er flink geëxperimenteerd met technieken om dezelfde acteur tegelijk verschillende rollen te laten spelen in dezelfde scène. Zo speelt Michael J. Fox naast de tiener Marty McFly ook de oudere Marty McFly uit 2015 en diens toekomstige kinderen.

Op een groot aantal punten gaf de film een correcte voorspelling van hoe het leven rond 2015 zou zijn, zoals o.a. flatscreen televisies, de mogelijkheid om zes kanalen tegelijk te bekijken en de toename van plastische chirurgie. Maar van vliegende skateboarden bijvoorbeeld is in ons huidig straatbeeld niets te bekennen en zo zijn er in de film tal van rariteiten te bekennen, waarmee de scenaristen iets te voortvarend omsprongen…

[related-posts]

Ook van de Nike sportschoenen met automatisch strikkende veters die Marty in Part 2 draagt werd gedacht dat ze echt waren. In 2011 besloot Nike daadwerkelijk schoenen op de markt te brengen die exact op die van Marty leken, hoewel ze niet de mogelijkheid hebben zelf hun veters te strikken.

Het zou me niet verbazen als deze humoristische sf-prent dit jaar (2015) opnieuw in omloop wordt gebracht. Dan kan elke kijker er een persoonlijke spelletje van maken: zoek de fouten! Hier is alvast zo’n denkoefening en let op elk detail:

Video “Back to the Future (part 2)”: