Zou jij niet in de stripwijk willen wonen?

Opmerkelijk initiatief krijgt vorm in Temse.

Ik herinner me dat mijn ouders destijds hun intrek namen in de wijk Bloemendaal in Schoten. Een twintigtal straten met honderden nieuwe gelijkaardige huizen kregen er mooie namen toebedeeld als de Rozenlaan, Begonialaan, Tulpenlaan, enz. Er kwamen hoofdzakelijk jonge gezinnen wonen en die waren best opgetogen met hun straatnaam.

Maar stel dat je dezer dagen een mailtje krijgt van één van je vrienden met het bericht dat ze binnenkort verhuizen naar de Suske en Wiskelaan, de Nerolaan, de Jerommekelaan of de Kiekeboeslaan? Het kàn, want in de gemeente Temse kreeg een nieuwe woonwijk straatnamen van striphelden toebedacht. De wijk is in volle opbouw en hoewel de huizen er nog niet allemaal netjes op een rij staan, werden de naambordjes van de straten al wel geplaatst. Of je gps je al de weg zal wijzen naar de Piet Pienterlaan, de Bert Bibberlaan of de Smurfenlaan is twijfelachtig.

“Oorspronkelijk wilden we de straten naar striptekenaars noemen”, zegt burgemeester Luc De Ryck, “Maar omdat er nog een aantal in leven zijn en we straatnamen niet aan levenden mogen opdragen, moesten we uit een ander vaatje tappen.”

[related-posts]

De burgemeester is zelf een verwoed lezer van stripalbums, maar ook de gemeente- en cultuurraad was bijna unaniem voor het idee gewonnen. Intussen hebben al een aantal gezinnen hun intrek genomen in de wijk en die krijgen doorgaans erg positieve en grappige reacties. Hoewel, vanuit hun vriendenkring kregen bewoners zelf al smalend de bijnamen ‘Lambik en Sidonie’ en hun kinderen moeten ook even wennen aan roepnamen als ‘Schanulleke’ en ‘Filiberke’.

Het zou me niet verbazen dat andere gemeentes geïnspireerd zullen zijn door dit opmerkelijke initiatief. Wie weet is er binnenkort sprake van ‘de Kampioenenwijk’ met klinkende straatnamen als de Bomalaan, de DDT-laan, de Markskelaan, de Nerokelaan en vul zelf maar aan!…