ZIEN: zelfs zweepslagen houden deze circustijgers niet tegen om hun vriend in nood te helpen

Duidelijke taal.

Wie ging als kind niet graag naar het circus? Zeker als er dieren waren, was de tent een plek vol spanning en magie. Die magie verdwijnt wanneer je als volwassene de realiteit leert kennen. Vaak zitten de dieren in te kleine kooien opgesloten, moeten ze te veel shows per dag doen en is de manier waarop ze trucs moeten aanleren helemaal niet koosjer.
In het geval van wilde of grote dieren zien trainers vaak geen andere mogelijkheid dan met een harde aanpak de dieren onder handen te nemen. Dus voeren ze trucs uit onder dwang van geroep, zweepslagen en ander foltermateriaal.

Gelukkig bestaat er in België ondertussen een strenge wetgeving rond dieren in zulke shows.  Bij ons zijn wilde dieren zelfs helemaal niet meer toegelaten in het circus. In de rest van de wereld daarentegen gebeuren zulke wanpraktijken wel nog. In China bijvoorbeeld, een land dat bekend staat om zijn slechte dierenwelzijn, zijn dit soort circusshows dagelijkse kost. De trainers gebruiken dubieuze methoden om de beesten in bedwang te houden. Van empathie is geen sprake. Toch blijven de shows volk lokken, want bezoekers vergeten maar al te snel dat het circus alleen voor hen plezierig is.

Gelukkig zijn er mensen die het misbruik aanklagen. Zo is er Animal Asia, een organisatie die vecht voor het welzijn van de dieren in Azië. Zij deelden onderstaande opvallende beelden van een liveshow in het Hangzhou Safari Park in China waarin een witte tijger tijdens een liveshow toont dat hij er genoeg van heeft. Hij valt de stok van de trainer aan door er met zijn enorme kracht aan te trekken en sleurt zo de trainer mee. Wanneer het dier de stok loslaat, omdat hij bedreigd wordt door zweepslagen van een andere trainer, valt hij in het diepe water dat de arena omringt.


Het dier gaat kopje onder, maar op sympathie van de trainers kan het niet rekenen. Die proberen verder te gaan met de show en besteden geen aandacht aan de pogingen van de tijger om weer op het droge terecht te komen. Opvallend is dat de andere tijgers, ondanks de dreigende zweepslagen, hun kameraad wel meteen te hulp schieten. Met hun actie spreken ze duidelijke taal!

(lees verder op de volgende pagina om de video te zien)