PAKKEND: dove zangeres uit ‘America’s Got Talent’ doet het onmogelijke

Doof, maar niet toondoof.

Mandy Harvey wist heel haar leven wat ze wilde worden. Sinds ze vier jaar oud was, droomde ze van een carrière als zangeres en koordirigente. Die droom spatte abrupt uit elkaar wanneer Mandy op haar achttiende doof werd, door een ziekte waarbij bepaalde zenuwen van haar afstierven.

Plots hoorde ze niets meer. “Ik heb Taylor Swift en Adèle nog nooit een noot horen zingen”, legt Mandy uit. Ook zichzelf kon ze niet meer horen. Zingen leek dus onmogelijk. Haar wereld stortte in. Heel haar leven had zich op geluid en klanken gebaseerd en plots was dat er niet meer, leek alles zinloos. “Het voelde als sterven”, beschrijft ze haar situatie.

En dan, na een periode van rouw en vertwijfeling, probeerde Mandy het gewoon. Samen met haar vader zocht ze uit of ze toch niet zou kunnen zingen. Als kind had ze altijd een bijna perfect gehoor gehad. Aan de hand van haar spiergeheugen en wat apps op haar smartphone, probeerde ze de tonen uit haar jeugd terug te vinden.

VIDEO: De zangeres die niets hoort

10 jaar later is Mandy Harvey jazzzangeres. Als mensen naar een optreden van haar gaan luisteren, beseffen ze vaak zelfs niet dat ze doof is. De beat voelt ze door op de trillingen in de grond te letten. Dat is ook meteen de reden waarom ze altijd op blote voeten of kousen speelt. Ze kan zelfs improviseren, wat bij jazz veel gebeurt, door goed naar de lichaamstaal en lippen van de andere bandleden te kijken.

En nu doet Mandy Harvey dus mee aan het bekende programma America’s Got Talent. We hadden al verwacht dat de juryleden onder de indruk zouden zijn van haar verhaal, maar wanneer ze haar werkelijk horen zingen, weten ze helemaal niet meer waar te kijken. Zelf weet ze niet hoe ze klinkt, maar met haar stem kan ze wel een hele zaal ontroeren. Dit is zo’n zeldzaam moment waarop een uitzonderlijk verhaal en een uitzonderlijk talent samenvallen.

(lees verder op de volgende pagina om de auditie van Mandy te zien)