Wordt ‘sexy’ het woord van het jaar?

Zelfs in de politiek wordt het te pas en te onpas gebruikt.

Als je in mijn tienertijd het woord ‘sexy’ durfde uitspreken, kreeg je een lap om de oren. Het was een woord met een onzedig kantje en waarvoor je te biechten zou gaan, terwijl het nu te pas en te onpas in ieders mond ligt. In die mate dat je er wel 10 betekenissen aan kan geven.

Zelfs de nieuwe Vlaamse minister van Economie, Philippe Muyters (N-VA) gebruikte het deze week in zijn betoog over de internationale concurrentie, ik citeer: “Als we niet met de loonkosten kunnen winnen, moeten we ons op een andere manier tonen: sexy!”. In feite bedoelde de minister, die in mijn ogen allesbehalve een sexy voorkomen heeft, dat we ‘innovatief’ moeten durven zijn, anders gesteld: ‘vernieuwend’.

[related-posts]

Benieuwd wat de gloednieuwe Dikke Van Dale als omschrijving van het woord ‘sexy’ aan bijvoeglijke naamwoorden achter het dubbel punt zal plaatsen. Ik heb nog de oude versie en daar staat: sensueel, met veel sex-appeal, hoerig. Jawel! Tegenwoordig is het ‘sexy’ (lees: ‘in’) om het woord in gelijk welke context te gebruiken. En voor zover je het kan plaatsen, heeft het verschillende betekenissen. Een greep uit de mogelijkheden: hip, modieus, speels, dartel, aantrekkelijk, opwindend, prikkelend, uitdagend, verleidelijk, spannend, verrassend, interessant, begerig en zinnelijk.

Zelfs voor jongeren is het woord schering en inslag. Spreek niet meer over ‘de max’, ‘gaaf’, ‘keitof’, ‘cool’ of ‘super’, maar zeg tegen je pa en ma gerust dat je naar een sexy fuif bent geweest! Als ze mee zijn met hun tijd begrijpen ze het wel. Ellen Van Praet, taalkundige aan de universiteit van Gent, licht het fenomeen toe: “Het woord ‘sexy’ dook pas op in de jaren ’50 en het paste enkel bij foto’s of films met seks als onderwerp of bij mensen met sex-appeal. Maar door de verengelsing van onze taal kreeg het woord vanaf 1970 verschillende betekenissen. In Amerika dook het woord zelfs op in wetenschappelijke werken.”

Begrepen, professor! Zo meteen ga ik mij bezondigen aan een sexy, coole maaltijd.