Wist je dat het driehoekje van je sweater een functie heeft?

Meer dan fashion.

Misschien is het je zelfs nog niet opgevallen, maar veel sportieve sweaters hebben een driehoekje bij de halsopening. Waarschijnlijk dacht je dat dit gewoon voor het uiterlijk was, maar dat klopt niet helemaal. Het driehoekje heeft wel degelijk een functie, meer nog: verschillende functies.

Laten we eerst even de geschiedenis van de sweater bekijken. Nu dragen we regelmatig zulke pullen in onze vrije tijd. In het verleden maakten ze onderdeel uit van tenues voor American football. Benjamin Russel Jr. mag de uitvinding op zijn naam schrijven. Hij was, ergens rond 1920, een American football-speler aan de Universiteit van Alabama. In die tijd streden spelers in warme wollen truien op het veld en iedereen die ooit al wol droeg, weet dat de stof verschrikkelijk kan jeuken. Russel Jr. wilde daarom graag een koelere en comfortabelere outfit creëren. Het leek hem veel beter om een trui van katoen te maken. Hij stelde zijn idee voor aan zijn vader Russel senior en samen richtten ze Russel Athletic Co. op. Hun sweatshirts en sweaters werden al snel populair, eerst als sportkledij, maar later ook als vrijetijdskledij.

Op het veld is de sweater in deze tijden verouderd. Net zoals in andere sporten dragen American football-spelers nu een synthetische stof die het zweet sneller laat opdrogen. Toch betekende dit niet het einde van de sportieve katoenen pullen, want meer dan ooit zijn ze een populair en modieus kledingstuk.

Om het weer over de hoofdzaak van dit artikel te hebben: vader en zoon Russel voorzagen al hun sweaters van een driehoek aan de halsopening en dat deden ze niet zonder reden.

(lees verder op de volgende pagina om te ontdekken waarvoor het driehoekje diende)