Wetenschappelijk onderzoek: zoveel gram insecten eten we per jaar!

Deze cijfers zijn onthutsend!

Sinds een paar jaar vinden we insectenburgers in de winkels en kunnen we geroosterde meelwormen of sprinkhanen kopen om zelf te verwerken in ons eten. Het is een trend die heel langzaam van start gaat, want veel mensen blijven het ‘vies’ vinden om insecten te eten. Toch zijn insecten bijzonder voedzaam en raden wetenschappers het zelfs aan om die eiwit- en vitaminebommetjes regelmatig op het menu te zetten. Maar wist jij dat je jaarlijks heel wat insecten opeet zonder dat je het weet? Een Amerikaans team onderzocht verscheidene voedingsmiddelen en ontdekte hallucinante dingen!

Hopelijk lees je dit niet tijdens je eten…

Je krijgt – gemiddeld gesproken – zo’n 250 gram insecten binnen! Hoe kan dit? Heel simpel: verwerkte groentes.

Ken je die kleine zwarte onweersbeestjes en die felgroene bladluizen? Wel, die zijn allebei teruggevonden op bevroren groentes zoals broccoli, spinazie, asperges en spruiten. Ook asperges uit blik bevatten behoorlijk wat insecten.

6971881_orig


Eet jij soms dingen uit blik? Dan heb je al gegarandeerd maden binnengekregen. Champignons uit blik zijn het ergste: zo’n 20 maden per 100 gram! Het gemiddelde ligt gelukkig lager! Ingeblikte groenten of sauzen bevatten gemiddeld zo’n 5 maden per 500 gram.

In de zomer zitten er steevast fruitvliegjes op de fruitmand… Even zwaaien en we zien er verscheidene opvliegen. Gelukkig moeten we gewoon ons fruit even afspoelen en klaar. Maar dat is niet het geval bij fruitsap! Reken maar op zo’n 5 gemixte fruitvliegjes of fruitvliegeitjes per glas. Ook zo’n fan van rozijnen? Fruitvliegjes ook! Onderzoek wees uit dat een hand rozijnen gemiddeld zo’n 35 fruitvliegeitjes bevat…

Is dit slecht voor je gezondheid? Nee, absoluut niet. Het lijkt misschien wel heel wat, maar dat is het niet. Je lichaam kan véél verwerken, en 250 gram insecten stelt echt niets voor.

hamburger-insect