Weet jij waarom er een lus hangt aan de achterkant van een hemd?

Verrassend!

Is het jou al opgevallen dat er aan de achterkant van elk hemd een lus hangt? Je ooit al afgevraagd waarom dat is? Lees dan maar vlug verder!

Een beetje zoals het kleine zakje in de broekzak van een jeans, is deze lus een restant van vroegere noodzakelijkheden. Volgens de modegeschiedenis werden er voor het eerst lussen aan de achterkant van hemden genaaid bij de Amerikaanse East Coast marine. Op de schepen droegen ze werkkledij, maar op de straten droegen ze hun typische witte hemden en die moesten er steeds onberispelijk uitzien. Om te voorkomen dat de hemden gekreukt werden, hingen ze die op aan een lus. Tijdens de jaren ’60 verspreidde de lus zich met gemak naar de fitnesszalen en de zakenkantoren, waar het al snel de ‘locker loop’ werd genoemd.

lifebuzz-585b086a83f63d88414cef64b01127ac-limit_2000


Op de Ivy League universiteiten kreeg de lus in de jaren ’80 een sociale bijklank. Jonge dames knipten de lus af van hun vriendje om aan de buitenwereld duidelijk te maken dat hij bezet was. Ook de mannelijke studenten namen deze vreemde gewoonte over, waardoor de lus al snel een promise ring werd!

lifebuzz-2fc53bd4d555974174bea154a4f8e8ce-limit_2000


Nu we onze hemden aan kapstokken worden gehangen, is het praktische nut van de lus volledig voorbijgestreefd en is het puur decoratief.