Wat weten we over Nepal?

Van koninkrijk tot republiek.

Enkele dagen geleden werd Nepal zwaar getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,9 op de Schaal van Richter. Het dodental blijft oplopen, er zijn al meer dan 4.300 slachtoffers geteld en ook meer dan 8.000 gewonden. Vele mensen liggen nog onder het puin. Volgens de Verenigde Naties zijn 8 miljoen mensen getroffen door de aardebeving op een bevolking van ongeveer 30 miljoen inwoners. Nepal is een arm land en één derde leeft onder de armoedegrens. Giften voor de slachtoffers zijn welkom op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 van het Consortium 12-12.

1. Geografisch

nepalmapNepal heeft twee buurlanden: India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.181 km². Het is daarmee bijna vijf keer zo groot dan België. Zoals gezegd telt het land iets meer dan 30 miljoen inwoners, al zijn officiële cijfers niet bekend. De hoofdstad is Kathmandu, erg dicht bevolkt, met officieel net geen miljoen inwoners, maar door de sloppenwijken kan dat makkelijk oplopen tot meer dan het dubbele.

2. Religie / Taal

Nepal is de geboorteplaats van de Boeddha. Meer dan 80% van de inwoners is aanhanger van het hindoeïsme. Ook het boeddhisme is er belangrijk met 9%. Verder volgen de Islam met 4,4%, een inheems geloof haalt 3,1% en er wonen ook 1,4% christenen in het land. De officiële taal is het Nepalees en wordt door bijna 45% van de inwoners gesproken. Het Nepalees kent zijn oorsprong in het Sanskriet. De officiële munteenheid is de Nepalese roepie.

3. Burgeroorlog en slachtpartij in het koningshuis

Van februari 1996 tot 21 november 2006 woedde een burgeroorlog in het land tussen regeringstroepen en maoïstische rebellen. Op 1 juni 2001 vermoordde kroonprins Dipendra zijn vader, koning Birendra, en zijn moeder, koningin Aishwarya. Ook doodde hij nog een aantal andere leden van de koninklijke familie en schoot uiteindelijk zichzelf neer. Terwijl hij in coma lag, werd hij toch tot nieuwe koning uitgeroepen, maar drie dagen later overleed Dipendra. Zijn oom Gyanendra zou de nieuwe koning worden.


(lees verder op de volgende pagina)