Waarom mannen kaal worden en vrouwen zelden of nooit

Eén troost, heren: vrouwen vinden ‘kletskoppen’ best sexy!

Het kan op je twintigste gebeuren of rond je zestigste, maar voor de meeste mannen is het onvermijdelijk: ze worden kaal. En de meerderheid vindt dit lang niet zo prettig! Vrouwen krijgen ook veel kwaaltjes naarmate ze ouder worden, maar kaalheid hoort daar over het algemeen niet bij. Hoe komt dat?

De doorsnee man heeft op middelbare leeftijd te maken met haarverlies. En rond hun 70ste hebben 8 op de 10 mannen nog enkel haar rond de oren en het onderste gedeelte van hun schedel. In het verleden bogen verschillende wetenschappers zich over dit verschijnsel en de conclusies spreken elkaar niet zelden tegen.

Elk haarzakje telt:

Vlak onder de huid van je hoofd bevinden zich wel meer dan 100.000 haarzakjes en in elk haarzakje zit de wortel van een haar. Die wortel is het enige levende deel van een haar. Eén haar groeit tussen de 3 en 5 jaar op je hoofd en valt dan uit. Eén haarzakje kan 20 haren produceren. Als dit klopt -20 x 3 tot 5 jaar- zou je dus na 60 tot 100 jaar pas kaal moeten worden. Maar blijkt dat vele mannen al op veel eerdere leeftijd kaal worden.

Dit wordt veroorzaakt door dihydrotestosteron (DHT), een hormoon dat plakt aan je haarzakjes en die bij sommige mensen de doorbloeding aantast. De levende haarwortel krijgt dan minder zuurstof en voedingsstoffen, en de groeifase wordt verkort van enkele jaren naar enkele maanden.

kalekop0


(lees verder op de volgende pagina)