Vrouwen in IJsland leggen deze week om 14u38 het werk neer

Simultaan.

90% van alle vrouwen in IJsland legden maandag en mogelijk ook nog op andere dagen deze week spontaan het werk neer om 14u38: smartphones werden uitgeschakeld, laptops gingen dicht, meetings werden afgezegd. Volgens gegevens van de Europese Unie verdienen IJslandse vrouwen gemiddeld 18% minder dan hun mannelijke landgenoten.

ijsland2Om die ongelijkheid aan te klagen, zullen vrouwen de hele week acties voeren. Waarom kozen ze precies 14u38 om het werk neer te leggen en te gaan protesteren op straat? 18% minder loon, dus ook een werkdag die 18% korter is, moeten de dames gedacht hebben.

Het is al de vierde keer dat IJslandse vrouwen allemaal samen opkomen voor hun eigen rechten. Eerder gebeurde dat in 1975, 2005 en 2008. Ook toen maakten ze dezelfde rekensom om het moment van de staking in te zetten. In die 41 jaar hebben de vrouwen in IJsland uiteraard vooruitgang geboekt, maar nog steeds niet voldoende volgens plaatselijke vrouwenrechtenorganisaties.

Het uiteindelijke doel is om de loonkloof helemaal te dichten. Ook in de meeste andere landen in de wereld verdienen mannen nog altijd meer dan vrouwen, net als in België en Nederland. Welke naties gaan het voorbeeld van de IJslandse dames volgen?

Video: Vrouwen in IJsland leggen deze week om 14u38 het werk neer