Vlaamse minister van Media: “Alleen dán kan Netflix bij ons blijven uitzenden”

0
305

Streamingdienst.

Streamingdiensten als Netflix zijn een stevige concurrent voor onze Belgische tv-zenders en nationale distributeurs zoals Telenet en Proximus. Vlaams minister van Media Sven Gatz wil hen daarom enkele verplichtingen opleggen.

Zo moeten Telenet en Proximus op dit moment per abonnee 1,3 euro investeren in Vlaamse films en fictie. Die maatregel is ingevoerd om de Vlaamse markt niet kapot te laten maken door buitenlandse producties. Ze kunnen dat doen door Vlaamse reeksen te sponsoren of geld in het mediafonds te storten.

Voor streamingdiensten geldt die regel op dit moment nog niet. “We verlangen van onze omroepen en distributeurs dat ze investeren in Vlaamse fictie. Wanneer over-the-topspelers als Netflix en Amazon Prime onze markt bedienen, vind ik het logisch dat we ook van hen een bijdrage vragen. Zij moeten in de toekomst ook investeren in Vlaamse producties”, bevestigt de minister aan VRT Nieuws.

(lees verder op de volgende pagina in welke landen deze regel al is ingevoerd)

Hoe dat precies in zijn werk zou gaan, moet nog verder onderzocht worden. Een mogelijkheid is om Netflix onbeschikbaar te maken in Vlaanderen als ze weigeren bij te dragen. In Frankrijk en Duitsland geldt al een investeringsverplichting voor streamingdiensten. De minister gaat contact opnemen met beide landen om de effecten te bekijken.

Video: Hoe Netflix kijken?

GEEN REACTIES