Verwarming op basis van… rioolwater!

Leuven krijgt deze merkwaardige primeur in Vlaanderen.

Als je er even bij stilstaat, denk je: ‘Dat men daaraan niet eerder dacht!’. Nu stromen duizenden liters rioolwater weg via buizen en leidingen en dat is in feite energie die ronduit verloren gaat.

Peter De Smet van Clean Energy Invest (CEIP) licht toe: “De temperatuur van rioolwater ligt behoorlijk hoog: in de winter 12 graden, in de zomer tussen 20 en 25 graden. Vanaf augustus gaan we dat gebruiken om 90 appartementen te verwarmen.”

[related-posts]

De technische uitleg is iets moeilijker te vatten. Zegt de heer De Smet: “Eerst legden we vlakbij het Gasthuisbergziekenhuis een pompput aan die in verbinding staat met de riolering. Daarin komt al het afvalwater terecht, van waar het vertrekt naar de stookruimte van een appartementsgebouw vlakbij het ziekenhuis. Binnen onttrekt een speciale installatie de warmte aan het afvalwater en wordt water met een temperatuur van 50 graden in het circuit van de centrale verwarming gebracht.”

In feite gaat het om een pilootproject van CEIP in samenwerking met Vlario (Overlegplatform & Kenniscentrum voor rioleringen- en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen). Het systeem werd al eerder toegepast in verschillende steden in Europa en mét succes. Indien het in Leuven ook aanslaat, is de kans groot dat op korte termijn andere Vlaamse steden zullen volgen.

Hopelijk wordt ook de factuur voor mijn waterverbruik ook redelijker, want die vond ik dit jaar wat aan de hoge kant.