Verdwaalde oudjes opsporen via GPS-inlegzolen

Amerikaanse uitvinding nog deze maand op de Belgische markt.

Als je in je familie- of vriendenkring iemand hebt die lijdt aan dementie of de ziekte van Alzheimer, dan ken je het probleem. Of ze nu in een tehuis verblijven of niet, vaak lopen ze weg en vergt het enig speurwerk om ze terug te vinden. Doorgaans weten ze zelf niet waar ze zich bevinden of waar ze naartoe wilden.

In ons land zijn er ongeveer 165.000 mensen met dementie gediagnosticeerd. Nu zijn er al wel apparaten op de markt om mensen die een zogenaamd ‘dwaalgedrag’ vertonen figuurlijk aan banden te houden. Dergelijke toestelletjes moeten om de hals worden gedragen of op de kledij van de patiënt. Maar een succes is dit niet. Vaak worden ze door de patiënt zelf verwijderd voor ze op wandel gaan.

Eind deze maand brengt het Amerikaanse bedrijf Tracktraceshop een ‘slimme inlegzool’ op de Belgische en Nederlandse markt. De zool heeft een minuscuul ingebouwd GPS-systeempje. GPS staat voor Global Positioning System en dit zegt alles over het doel van deze uitvinding. De inlegzool zal gemoedsrust bieden voor familieleden, instellingen en mantelverzorgers.

[related-posts]

En niet onbelangrijk is dat de slimme inlegzolen ook voor je kinderen bijzonder nuttig kunnen zijn. Want die durven ook al eens ongevraagd op stap gaan!

De slimme GPS inlegzool wordt geleverd met een oplaadbaar plateau waarop hij (draadloos) binnen de 2 uur weer gebruiksklaar is. Via een computer of smartphone kun je de drager ervan volgen en in een later stadium ook precies weten waar hij/zij te vinden is.

Daarnaast is het mogelijk om een gebied af te bakenen. Wanneer de persoon dit gebied in of uit gaat, krijg je een ‘alarm sms’ op je mobiele telefoon. Dit is bijzonder handig als je wil dat de persoon niet uit een bepaalde straat of gebied gaat.

Meer info via de site tracktraceshop.com .