Vakbondsleider NMBS over stakingen: “Daar hebben we niet bij stilgestaan”

Onbegrijpelijk.

nachttreinDe NMBS plant stakingen op woensdag 6 januari en donderdag 7 januari 2016. Eventueel komen daar ook nog 21, 22 en 23 januari bij. “Bewust hebben we die eerste staking niet op een maandag of een vrijdag gezet”, zegt vakbondsleider Michel Abdissi aan Het Laatste Nieuws. “Anders krijgen we weer het verwijt een verlengd weekend te nemen. En wij zijn geen luieriken, meneer. Echt niet.”

Januari geldt als een drukke examenmaand voor tienduizenden studenten waarin de trein onmisbaar is. “Een staking komt altijd ongelegen. Vandaar ook dat we ze nog willen vermijden. De examens? Daar hebben we niet bij stilgestaan”, geeft hij toe.

De federale regering wil de NMBS verder afslanken en hervormen, maar dat pikken de vakbonden niet. Daarom plannen zij meteen vijf stakingsdagen begin 2016. Als het overleg met spoorbaas Jo Cornu de gewenste uitkomst oplevert, dan kunnen de stakingen nog vermeden worden. Een tussenoplossing, zoals een minimale dienstverlening op de stakingsdagen, komt er volgens Michel Abdissi in géén geval.