Toonzalen van IKEA waren tot voor kort slaapzalen in China

Stunt stopgezet wegens te groot succes.

Het is één van de moeilijkste keuzes die je in je leven moet maken: hèt geschikte bed, de perfecte sofa of ligstoel kiezen. Het is een belangrijke aankoop waar je liefst een aantal jaren mee verder kan. Maar het zal jou ook al wel zijn overkomen dat je geen twee dagen later reeds spijt hebt van je aankoop. Had je dat bed of die canapé maar eerst kunnen uittesten!…

De Zweedse meubelgigant IKEA gaat er prat op dat hun zit- en slaapmeubilair van perfecte kwaliteit zijn. Een paar jaar geleden lieten ze de opening van hun nieuwe vestigingen in China vergezellen van een opmerkelijke marketingstunt. Om tegemoet te komen aan de wensen van de klanten mochten ze ook daadwerkelijk het meubilair uitproberen alvorens tot de aankoop over te gaan.

Via hun folders en reuzegrote affiches lokten ze de consumenten naar hun enorme toonzalen: “Kom naar Ikea en doe een zalig dutje. Er is plaats genoeg én er is airco!” luidde het. Maar het vervolg laat zich raden en de reclamecampagne liep gaandeweg ‘lichtjes’ uit de hand.

[related-posts]

Verschillende kinderen werden gewoon in één van de bedden te slapen gelegd terwijl de ouders rustig de toonzalen bezochten. Anderen gingen tijdens hun middagpauze eerst naar het IKEA-restaurant en hielden daarna doodgemoedereerd hun siësta in één van de bedden, zetels en sofa’s.

Enerzijds was dit levende reclame -want de meesten vielen ook echt in slaap!- maar anderzijds moesten de zaakvoerders een speciale wekdienst organiseren, want tegen sluitingstijd waren bijna alle zit- en slaapmeubelen nog bezet door schone slaapsters en ronkende pitters.

Bovendien kwam er protest van concurrerende meubelbedrijven die zulke ‘service’ ontoelaatbaar vonden en zij dezelfde praktijken ervoeren in hun eigen zaak. ‘Als je bij IKEA een bed kon testen, waarom dan ook hier niet?’ redeneerde de clientèle.

Kortom, voortaan is het in China verboden je nog te slapen te leggen in gelijk welke meubelzaak.

Video “mensen vallen in slaap in IKEA”: