Deze Syrische vluchtelinge zwom de zee over en wat ze nu doet…

Inspirerend!

yusraYusra Mardini kwam vorig jaar al uitgebreid in het nieuws. Ze maakte samen met haar Syrische familie in een schamel bootje de oversteek van Turkije naar Lesbos. De boot kwam in zware moeilijkheden op zee, maar zij, haar zus en nog een derde persoon sprongen in het water en hielden de boot in evenwicht. De tocht duurde meer dan 3,5 uur in het koude water, met gevaar voor eigen leven en de mensen in het bootje.

De ondertussen 18-jarige Yusra is een goede zwemster en traint in Berlijn. Daar kwam de Syrische terecht via een tussenstop in Belgrado. Ze is nu door het Internationaal Olympisch Comité, samen met 42 anderen, gekozen om deel uit te maken van de speciale vluchtelingenploeg die naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mag in de zomer.

Yusra hoopt uit te komen op de 200 meter vrije slag, maar of ze Rio uiteindelijk zal halen, moet nog blijken. Uit de vluchtelingenploeg van 43 sporters zullen uiteindelijk een tiental atleten afgevaardigd worden onder de Olympische vlag. Yusra traint bij zwemclub Wasserfreunde Spandau 04 in Berlijn om haar droom na te jagen.


(lees verder op de volgende pagina)