STRAF VERHAAL: “Ik overleefde de brand in Londen en legde een paar uur later toch mijn examen af”

Doorzettingsvermogen.

De meeste studenten tijdens deze helse periode die “de blok” heet, doen er alles aan om aan hun examen te kunnen ontsnappen. Als schrijfster van dit stuk geef ik het toe. Het is best ongepast, maar op weg naar een examen heb ik al gedacht: “Laat een auto mij overrijden. Nu Please!”. Natuurlijk wilde ik dat niet echt en in de meeste gevallen vielen die examens uiteindelijk wel mee. Toch zou elk excuus goed geweest zijn. Een kwaaltje bijvoorbeeld dat me een doktersbriefje had kunnen opleveren.

Wat ik wil zeggen is dit: Stel je voor dat mijn huis afgebrand was en ik in de nacht plots voor mijn leven had moeten vluchten, zou geen haar op mijn hoofd eraan gedacht hebben om de volgende morgen een examen af te leggen. Geen haar. De zestienjarige Ines Alves uit Groot-Brittannië zit anders in elkaar. Zij was één van de personen die in de nacht van 14 juni uit de brandende Grenfell Tower in Londen moest vluchten. Ze mag zich gelukkig prijzen dat ze het overleefd heeft, maar ze is alles kwijt. Alles, behalve de kleren die ze aanhad, haar telefoon en haar notities voor chemie. Die notities lijken een rare keuze om mee te grissen, maar waren belangrijk voor haar. De volgende dag had ze immers een belangrijk examen dat ze absoluut niet wilde missen.

[related-posts]

En daar deed ze wat weinigen haar zouden nadoen. Na een helse nacht vol horror, slachtoffers en doden, ging ze de volgende dag gewoon naar haar examen. Vanuit alle kanten wordt ze bewonderd voor haar karakter, maar zijzelf ziet het zo niet. Ze vindt het normaal en vindt het zelfs jammer dat ze haar test niet beter gedaan heeft. “Het was verschrikkelijk”, aldus Ines, “want ik had geen tijd gehad om mijn notities door te nemen.” Het komt wel goed, meid. Het komt allemaal goed.

(bekijk het interview met Ines op de volgende pagina)