Speciale parkeervakken voor vrouwen

Het wordt een internationale trend!

Over de stuurkunst van vrouwelijke chauffeurs wordt al decennia smalend gedaan en vooral het parkeren is hét item bij uitstek. Er circuleren zelfs mopjes over. Edelmoedig als ze zijn, geven de meeste vrouwen ook grif toe dat ze alle moeite hebben om hun wagen perfect en in één keer tussen twee andere in te loodsen. Bijgevolg rijden ze nog liever een blokje om, op zoek naar een ruime parkeerplaats, dan voor het oog van Jan en alleman te staan sukkelen.

Maar geef toe, heren, wij zijn vaak té overmoedig en denken maar al te gauw dat we elk leeg gaatje kunnen vullen. Het inschattingsvermogen van een mannelijke chauffeur is ook niet altijd je dat, wanneer het om ‘perfect parkeren’ gaat. Op de parking van een Duitse winkelketen werd onlangs een man beboet omdat hij een parkeerplek bezette die speciaal was voorbehouden… aan vrouwelijke chauffeurs. De man weigert vooralsnog een boete van 25 euro te betalen, omdat hij het een aanstootgevende vorm van ‘seksisme’ vindt dat vrouwen er over bevoorrechte en vooral veel ruimere parkeerplaatsen kunnen beschikken.

[related-posts]

Duitsland was overigens één van de eerste landen in Europa waar in stadscentra en parkeergarages speciale vakken werden gereserveerd voor vrouwen. Net als voor gehandicapten zijn de ruimtes aangeduid met een speciaal teken: het pictogram voor het vrouwelijke geslacht. Na Duitsland (in 2012) volgde Nederland (in 2013), al is deze ‘gunst’ daar geen onverdeeld succes. Vele ‘geëmancipeerde’ Hollandse vrouwen beschouwen dit als een regelrecht affront en vertikken het om op die plaatsen te stationeren.

Sinds dit jaar werd dit voorrecht ook ingevoerd in verscheidene Aziatische steden. De vrouwenvakken zijn er roze gekleurd en vooral in ondergrondse parkings zijn ze beter verlicht en bevinden ze zich vlakbij de in-en uitgang, de roltrap of de lift. En ook daar worden de plekken gemarkeerd door een opvallend icoontje: een vrouw in een rokje.

[related-posts]

In Seoul (Zuid-Korea) is de regel momenteel dermate in voege, dat bijna één zesde van de meeste parkings in beslag wordt genomen door speciale XL parkeerplaatsen voor vrouwen. Dit stuit op heel wat kritiek vanwege de mannelijk chauffeurs. De klachtendesks hebben er hun handen vol om de verontwaardigde autobestuurders in te tomen.

Daarom riep de burgemeester onlangs de pers bijeen en legde hij samengevat volgende verantwoording af: “Schaam jullie, heren, en sta eens even stil bij de realiteit! Wie gaat meestal winkelen of op stap met een paar kinderen aan de hand? En moeten we in de eerste plaats niet onze kinderen beschermen in risicovolle verkeerssituaties en op locaties waar het gevaar soms in een klein hoekje schuilt?”…

Tja, zo kan je álles uitleggen, toch?…

Video parking: