Sneller kunnen lopen?

Het is niet langer een droom!

Toen Usain Bolt in 2009 zijn wereldrecord vestigde over de 100 meter deed hij er precies 9,58 seconden over. Zijn sprint is al talloze keren ontleed en vast staat dat Usain een topsnelheid haalde van 44,72 km/u en dat is héél snel. Zelfs over de 200 m bereikt hij die snelheid, maar veel langer zou hij dit nooit volhouden. Zelfs al heeft hij een schoenmaatje 48 (!).

Nochtans is er een Brit die Bolts snelheid langer kan volhouden en dan spreek ik over kilometers langer. Zijn schoenmaatje? Geen idee, maar het zijn z’n speciale loopschoenen die de man in staat stellen zo hard te gaan. Het is de Brit Keahi Seymour die er afgelopen maand mee voor de pinnen kwam op een uitvinderssalon. De man was altijd gefascineerd door de snelheid die struisvogels en kangoeroes kunnen ontwikkelen.

[related-posts]

Seymour bestudeerde de beengewrichten en -spieren van de dieren en probeerde die na te bootsen in de vorm van een laarzenstructuur. Na enkele jaren van puzzelen en knutselen stelde hij onlangs zijn prototype van supersnelle ‘loopschoen’ voor: de ‘bionic boots’. Ze bevatten een aantal springveren die de soepelheid kracht moeten bijzetten. Ze zien er erg ongemakkelijk uit, maar Seymour ontwikkelt er snelheden mee die de 40 km/u overstijgen.

Op de ‘Makers Faire’ maakte Seymour weinig indruk als ‘schoenmaker’. Maar toen deze week dit filmpje op YouTube verscheen, kwamen al enkele fabrikanten de sportieve uitvinder opzoeken. Het zou dus best wel eens kunnen dat we over een tweetal jaren allemaal op deze manier naar school en naar het werk lopen. Let wel, je kan er net zo goed mee buiten adem raken!

Video over supersnelle schoenen: