Slachtoffers verkrachting onvoldoende beschermd in België: “Het strafwetboek dateert uit de Napoleontische tijd”

Rapport Equality Now.

België is op veel vlakken een pionier als sterk ontwikkeld land in West-Europa, bijvoorbeeld als het over euthanasie gaat. Maar volgens een rapport van Equality Now dat een wereldwijde vergelijking uitvoerde over verkrachting, blijkt dat de slachtoffers (voornamelijk vrouwen) van dit misdrijf in België onvoldoende beschermd worden. Het gaat om een onderzoek in 82 landen.

Vooral de minnelijke schikking, waarbij de dader bekent en toch geen straf moet uitzitten, is een doorn in het oog van Equality Now. Minister van Justitie Koen Geens verdedigt zich in de kranten van het Mediahuis: “De minnelijke schikking is uitgesloten voor misdrijven die een ernstige aantasting inhouden van de lichamelijke integriteit. In dat geval kan dus geen verval van strafvordering worden afgekocht door een geldsom te betalen.”

In België wordt verkrachting nog vaak meer als een zaak van moraliteit dan van geweld beschouwd. Dit maakt de kans op gerechtigheid voor het slachtoffer kleiner. “Het strafwetboek dateert uit de Napoleontische tijd waarin vermogensdelicten veel zwaarder werden bestraft. Dat is uiteraard niet meer van deze tijd”, geeft Geens wel toe.

(lees verder op de volgende pagina hoe dit in de toekomst aangepakt zal worden)