Sinterklazen gezocht

Vraag naar Zwarte Pieten ook in ons land fors gedaald.

Sinds vorig jaar is er in Nederland een hele heisa aan de gang rond de traditie van ‘Sinterklaas en Zwarte Piet’. Actiegroepen en ouderverenigingen willen de specifieke ‘zwarte’ piet uit het plaatje bannen en er bestaat zelfs al een nieuw zangboekje dat in alle teksten van de bestaande sinterklaasliedjes de woorden ‘zwart’ en ‘knecht’ schrapt en vervangt door andere woorden. Zelfs het woord ‘piet’ zou al een denigrerend, lullig en slaafs bijklankje hebben, dus weg ermee!

Vreemd genoeg spiegelen wij, Belgen, ons nog altijd aan onze noorderburen, want wat blijkt? Zonder zich aan te sluiten bij de algemene ophef omtrent dit onderwerp, stellen evenementenbureaus alleen maar vast dat ook in Vlaanderen de organisatoren van sinterklaasfeesten géén zwarte pieten meer ‘bestellen’. En van een alternatief wil kennelijk niemand weten. Integendeel, dan nog liever een ‘hulpsinterklaas’ inhuren. Of die nu mannelijk of vrouwelijk is, speelt geen rol!

[related-posts]

Wie nog op zoek is naar een creatieve tijdelijke bijverdienste, kan nu solliciteren voor de job van ‘hulpsint’. Het evenementenbureau Idee Fiks alleen al is momenteel op zoek naar een dertigtal Sinterklazen (m/v), want vrouwelijke Sinterklazen zijn niet langer uit den boze. Zelfs de VDAB ervaart de vraag als een serieuze ‘vacaturebom’ en probeert deze klus aan te praten bij de talloze werklozen. Zowel acteurs en actrices worden via e-mail persoonlijk benaderd, al zijn de criteria niet min. Wij besparen je de details, ze zijn te gek om los te lopen!

Zelf heb ik in mijn verleden vaak voor Sinterklaas gespeeld, net zo goed in letterlijke als in figuurlijke zin. En ik geef het je op een briefje: in beide gevallen kreeg ik er de baard van. Nooit meer!