Oudste vrouw van België wordt vandaag 112 jaar!

Nooit eerder werd iemand in de Benelux zo oud.

Als je er even bij stilstaat, is het nauwelijks te geloven: geboren in 1902 en in 2014 nog volop van het leven kunnen genieten. Die eer valt vandaag mevrouw Fanny Godin te beurt. Al betwijfel ik of er een taart met maar liefst 112 kaarsjes aan te pas komt.

Jarig zijn op dezelfde dag als Jacques Vermeire (vandaag 63) vindt zijzelf al een hele eer, “Maar met welk cadeau kan je een vrouw van die leeftijd nog gelukkig maken?”, vraagt de burgemeester van Zoutleeuw zich af. Het is immers niet de eerste keer dat Fanny als de oudste vrouw wordt geregistreerd.

Fanny verblijft in het rustoord ‘Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes’ in Zoutleeuw, nabij Sint-Truiden. Ze stelt het wel en is nog bijzonder lucide. “Een paar jaar geleden gaven we haar een ballonvaart cadeau en daarmee was ze in de wolken!”, zegt burgemeester Jos Ceyssens van Zoutleeuw, “Vandaag toveren we de refter om in een danszaal, want daar is ze gek op!”

[related-posts]

In de vorige eeuw waren er verscheidene eeuwelingen in ons land, maar de jongste jaren daalt de maximum leeftijd, vooral bij mannen.

Volgens de tabellen is de oudste vrouw ter wereld ooit 122 jaar en 164 dagen oud geworden. De Franse Jeanne Calment stierf in 1997 en was verslaafd aan… port, chocolade en sigaretten!

Wetenschappers vermoeden dat in verre, vreemde contreien mensen nóg ouder worden. Het probleem is, dat ze doorgaans niet eens zelf weten in welk jaar ze geboren zijn…