Opvallende oproep: “Stop met kussen op het werk, want het is geen vrije keuze”

0
164

Traditie.

In Wallonië en Frankrijk is het een traditie om bv. op het werk iedereen dagelijks te begroeten met een kus. In Vlaanderen en Nederland is dat minder het geval, maar met de feestdagen ontkom je meestal niet aan nieuwjaarskussen. Toch zijn we daar niet allemaal even blij mee.

Aude Picard Wolff, de vrouwelijke burgemeester van Morette in Frankrijk, deed tegenover de krant Le Dauphiné Libéré een opvallende bekentenis: “Ik ben al meerdere keren opzettelijk te laat gekomen voor de gemeenteraad. Ik heb simpelweg geen zin om 73 gemeenteraadsleden te kussen”, lezen we in Gazet van Antwerpen.

(lees verder op de volgende pagina hoe het probleem aan te pakken)

“We zouden ons vrijer moeten voelen in onze keuze om al dan niet te kussen. Er zijn veel mensen die me bedanken. Ze zeggen dat ik in hun plaats gesproken heb, dat ze niet durfden om het probleem aan te kaarten.”

Ook mannen voelen zich niet altijd even gemakkelijk bij deze traditie: “We weten nooit of vrouwen die we niet goed kennen het wel leuk vinden dat we ze een kus geven. Het zou veel simpeler zijn als we het gewoon niet deden.”

Psychologe Willeke Bezemer, gespecialiseerd in seksuele gedragscodes op het werk, spreekt zelfs van nieuwjaarsterreur in Het Laatste Nieuws: “Ik ken mensen die zich ziek melden op zo’n dag. Het zou goed zijn als iedereen het binnen zijn eigen team het er eens over zou hebben: hoe kijken we daar tegenaan? Dan zal snel blijken dat veel mensen er niet op zitten te wachten.”

GEEN REACTIES