Door hun optreden op Tomorrowland kan dit DJ-duo nooit meer terug naar hun thuisland

Blade&Beard.

Tomorrowland in Boom bestaat dit jaar uit twee weekends. Op zondag 23 juli is het op Dave Clarke stage onder meer de beurt aan DJ-duo Blade&Beard. Niet zomaar een duo, want Anoosh Rakizade (27) en Arash Shadram (30) komen uit Iran en moesten hun thuisland ontvluchten om hun droom waar te maken. In de Islamitische Republiek Iran is elektronische muziek immers ten strengste verboden. Het Ministerie van Cultuur en Islamitische Leiding vindt het een belediging voor het land.

“Er worden in Iran wel feestjes met zo’n muziek gegeven. Maar dat gebeurt enkel in een illegale undergroundscene. Vaak bij mensen thuis. Maar dan nog blijft het een stressvol gebeuren, want iedereen weet wat de mogelijke consequenties zijn”, wordt Anoosh geciteerd in Het Laatste Nieuws. Een jarenlange gevangenisstraf of de doodstraf hangen hen boven het hoofd.

Vorig jaar werd het verhaal van de twee dj’s vertelt in de documentaire Raving Iran. Stiekem muziek blijven maken in Iran was om problemen vragen. Tot ze een uitnodiging kregen om in 2014 te draaien op het technofestival Lethargy in het Zwitserse Zürich. Ze besloten op de uitnodiging in te gaan, maar beseffen dat er geen weg terug is.

Video: Trailer Raving Iran

(lees verder op de volgende pagina voor een fragment van hun optreden op Lethargy 2014)