Opgelet voor dronken wespen!

Doen zich tegoed aan rottend fruit en daarin zit… alcohol, jawel!

Als je dezer dagen naar de glascontainers gaat, bestaat de kans dat je ze niet eens kan benaderen, want ze lijken wel overbevolkte wespenhotels. Ze vliegen de containers in en uit dat het een lieve lust is. Dit is verwonderlijk, want je zou toch denken dat het zomerwerk van de wesp nu wel volbracht is. In de maanden juli en augustus verzamelen wespen nectar en brengen het naar de koningin van hun nest. Vreemd dat ze eind september nog volop actief blijken te zijn. Ze zoeken hun heil in glascontainers en drinken zich zowaar zat, hoofdzakelijk aan wijn! En let wel, een dronken wesp is veel agressiever, vallen mensen aan en hun steken zijn pijnlijker dan ooit!

Maar er is meer: er is momenteel een overschot aan rottend fruit in onze contreien en een boomgaard is voor de beestjes een ware hof van Eden! Door het gistingsproces worden de fruitsuikers immers in alcohol omgezet. Kortom, de meerderheid van wespen die we nu nog in onze omgeving zien, is stomdronken.

Wespen fruit

Opmerkelijk is dat ook varkens, kippen en eenden die zich tegoed doen aan fermenterend fruit daadwerkelijk straalbezopen kunnen zijn. Ze kunnen nog amper op hun poten staan en de meeste van de dieren gaat er gewoon bij liggen.

[related-posts]

Maar ook vogels en zelfs vlinders zijn verlekkerd op rottend fruit en in het bijzonder op… peren! Maar ook deze gevleugelde beestjes kunnen hun dronkenschap moeilijk de baas en worden vleugellam. Als je tegenwoordig een dode vogel op je weg ontmoet, is het niet eens zeker dat hij de geest gaf. Hij wil in vele gevallen gewoon zijn roes uitslapen.

In de marge:

Er bestaan een aantal tips om een wespensteek binnen de kortste keren te behandelen om verdere gevolgen te verijdelen. Wellicht ken jij ze ook: meteen de angel uitzuigen, azijn over de plek uitwrijven, een koperen cent op de plek drukken, enz. Dé tip komt van het Rode Kruis: wrijf onmiddellijk met een… bankkaart over je huid, daar waar je gestoken bent. Ik kan het weten; het helpt!