Ook volwassenen willen kleurboeken

Het is eens wat anders dan een kookboek.

‘Puur genieten’, een kookboek van Pascale Naessens, staat momenteel op de hoogste plaats van de top 10 van Standaard Boekhandel, wat betekent dat dit Vlaamse werkstuk tegenwoordig het best wordt verkocht. Dit verwondert niemand, want kookboeken staan al een decennium lang aan de top qua verkoop. Op de tweede plaats staat ‘Voor Emma’, een getuigenverslag van de busramp in Zwitserland op 14 maart ’12, waarbij 28 mensen -hoofdzakelijk kinderen- het leven lieten. De auteur, Tony Reynders, was één van de ouders die te horen kreeg dat zijn dochter van 12, Emma, tot één van slachtoffers behoorde. Een boeiend boek vol vraagtekens rond de oorzaak en de gevolgen van het tragische ongeval.

Op de derde plaats in de top 10 staat zowaar… een kleurboek! En niet zomaar één, nee, het gaat om ‘Het enige echte kleurboek voor volwassenen’. Na zes maanden werden hiervan al meer dan 100.000 exemplaren verkocht, in Nederland en Frankrijk al meer dan een kwart miljoen. Een merkwaardig fenomeen, temeer omdat er intussen al 8 andere gelijkaardige boeken op de markt kwamen, o.a. een sprookjeskleurboek en ‘De Kleuragenda 2015’, en die gaan allemaal vlotjes van de hand.

[related-posts]

Het gaat hier wel degelijk om tekeningen die je met kleurpotloden moet inkleuren. En het zijn lang niet altijd ouders met kinderen die de boeken aankopen. Ook alleenstaanden en bejaarden hebben hun vroegere hobby herontdekt. Trendwatchers hebben zich ondertussen het hoofd gebroken over de achterliggende reden voor dit fenomeen. Maar volgens Marc Grossen van LM Books, de Belgische verdeler van het succesboek, moet je de reden niet al te ver gaan zoeken:

“Kleuren is het ideale middel tegen stress en je wordt er heerlijk zen van.”, zegt de heer Grossen enthousiast, “Dit is mindfulness in de praktijk. Je moet je heel goed concentreren om niet buiten de lijntjes te kleuren en je kan intussen niets anders doen: niet tv-kijken noch op Facebook bezig zijn. Dit werkt ongelooflijk rustgevend, net als mindfulness!”

Vraag me niet waarom, maar ik heb altijd mijn grote doos kleurenpotloden van Caran D’Ache bijgehouden. Tijd dat ik die weer bovenhaal!