Ook gechoqueerd toen je dit zag?

Dan is de boodschap jou ook niet ontgaan: spoorlopers spelen gevaarlijk spel.

Het filmpje zag ik gisteren voor het eerst, zowaar handig verwerkt in een reclameblok. Ik wist niet wat ik zag of dacht althans dat ik niet goed gekeken had. Het bleek echter niet om publiciteit te gaan, maar om een campagne van Infrabel, in samenwerking met de NMBS en de spoorwegpolitie.

Campagne infrabel:

Blijkt dat vrij veel voetgangers op ongecontroleerde plaatsen de spoorweg oversteken. In 2013 werden er maar liefst 1.122 mensen betrapt en beboet, bijna 400 meer dan in 2012. Vorig jaar vielen er op deze manier 9 dodelijke slachtoffers en 4 zwaargewonden te betreuren. Niet één van die slachtoffers wilde een eind aan het leven maken, maar wilde de weg van of naar het werk een eind inkorten.

[related-posts]

Vandaar de leuze van de campagne: ‘Je leven is een omweg waard’. Behalve het aangrijpend filmpje dat je nu bijna dagelijks op alle zenders kan zien, komen er binnenkort ook nieuwe verkeersborden, extra controles én zogenaamde ‘struikelmatten’ die de toegang tot het spoorwegdomein moeten ontmoedigen.

Je moet je in de plaats stellen van de treinbestuurders om te kunnen vatten wat voor gevaren ‘spoorlopers’ kunnen veroorzaken. Bijna dagelijks maken zij melding van mensen die zij onverwacht op hun reisweg ontmoeten. In sommige gevallen zijn het wandelaars die hun hond uitlaten langs ‘de verlaten spoorrails’.

Zelf heb ik het nog nooit gedaan en ik zou ook niet durven, maar ik heb wel ooit met de wagen voor een overweg gestaan, waarvan de signalisatie haperde. Steek ik nu over, of niet? Ik kwam er niet alleen met de schrik af, maar ook een paar remsporen in mijn onderbroek…