Ondergrondse pijpleiding om bier te transporteren

Brugge effent de weg om duizenden liter bier onder de stad te laten vloeien.

bierbrugsezot

Ik ben geen bierdrinker, dus wist ik niet eens van het bestaan af van ‘Brugse Zot’ en ‘Straffe Hendrik’. Maar in West-Vlaanderen kent iederéén het. Brouwerij De Halve Maan is de producent van deze bieren en is één van de grootste familiebrouwerijen van ons land. En dat er dagelijks nogal wat pintjes van hun bieren worden verzet, zorgde de jongste jaren voor tamelijk veel zwaar vrachtverkeer in de binnenstad. De brouwerij bevindt zich namelijk in het centrum van Brugge en de bottelarij een drietal kilometer ervandaan.

[related-posts]

bierstraffehendrik

Tot vandaag wordt het gebrouwen bier met vrachtwagens naar de bottelarij vervoerd. De Halve Maan bedacht zelf een oplossing om dit op een andere manier te doen: via een ondergrondse pijpleiding! De stad Brugge stemde hiermee onmiddellijk in, temeer omdat de brouwerij zelf zal instaan voor alle kosten. De pijpleiding zal onder openbaar domein aangelegd worden en zo veel mogelijk in de nabijheid van snelwegen. Naast de eigenlijke pijpleiding voor het bier worden ook buizen voorzien om de bierleiding te reinigen en te steriliseren. De smaak mag en zal er niet onder lijden, verzekert de leiding van de brouwerij.

De plannen zijn al in een vergevorderd stadium en als alles meezit, zou de pijpleiding medio volgend jaar al in werking worden gesteld. Het precieze traject van 3 km werd wijselijk niet openbaar gemaakt. Het zou wel eens aan zattemansoren kunnen komen!…