Nederland zamelde met 30 miljoen euro voor hongersnood al 10 keer meer in dan België: hoe kan dat?

Het Consortium 12-12.

20 miljoen mensen, waarvan ongeveer 1,4 miljoen kinderen, lijden honger in Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en Nigeria. Volgens de Verenigde Naties is het de grootste humanitaire crisis sinds 1945. Zij worden allemaal bedreigd met de hongerdood. Via een spotje op radio en tv hoopt het Consortium 12-12 geld in te zamelen via het rekeningnummer BE19 0000 0000 12 12.

MO

Donderdagavond stond de teller op ongeveer 3 miljoen euro en Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo liet al weten dat de federale regering het opgehaalde bedrag nog zal verdubbelen. “We leven in 2017 intussen. Geen enkele mens zou vandaag de dag nog mogen sterven van de honger”, wordt het Consortium geciteerd in Het Nieuwsblad.

Opvallend is dat Nederland via Giro555 al tien keer meer inzamelde dan België, ongeveer 30 miljoen euro. Daar werd de actie wel ondersteund door een televisieshow waarin bekende Nederlanders aan de telefoon zaten en mensen hun giften konden doorbellen. “Wat een fantastische dag en wat een geweldige opbrengst! Nederland laat zich vandaag weer op z’n mooist zien”, aldus actievoorzitter Farah Karimi.

Wie goed naar Reizen Waes heeft gekeken zag dat Tom Waes dit seizoen ook naar Haïti trok, een land dat in 2010 getroffen werd door een hevige aardbeving. Zoveel jaren later kon het programma vaststellen dat er nog altijd veel werk op de plank ligt voor de heropbouw. Waar zijn al die miljoenen steun dan naartoe gegaan?

(lees verder op de volgende pagina hoe het geld precies verdeeld wordt)