Moslimhaat niet welkom in Australië

Verborgen camera vertelt meer dan wat woorden kunnen beschrijven.

Als je het hebt over ‘verborgen camera’ denken de meesten bijna onmiddellijk aan grappen en grollen en poetsen bakken. Maar als je de verborgen camera functioneel gebruikt om iets aan te tonen, kan het een waardevol sociaal experiment worden.

Dit is wat ‘Talk Islam’ wil aantonen met deze video, opgenomen in Australië. Een acteur speelt een verontwaardigde Australiër die zich ergert aan de moslims in het straatbeeld. Hij hekelt hun klederdracht en laat het niet na verdachtmakingen te uiten over de inhoud van hun draagtas. Hij houdt geen blad voor de mond, stelt zich vrij agressief op en daagt de moslims ook botweg uit. De gedupeerden reageren nauwelijks, maar het blijkt ze ook niet echt te verrassen.

[related-posts]

Daarna probeert de opstandige acteur de omstanders op zijn hand te krijgen en moedigt ze zelfs aan ook hun gal te spuwen op ‘die terroristen’. Dit levert prachtig beeldmateriaal op en het is duidelijk dat het volk helemaal niet akkoord gaat met de islamfobie van de acteur. Integendeel, het scheelt niet veel of de acteur krijgt zelf een paar meppen. De mooiste reactie komt van een voorbijganger die de acteur aanspreekt met de woorden: “Ben jij een Australiër?… Ik heb sterk de indruk van niet, want Australiërs doen niet zo!”. En een vrouwelijke passant drukt het iets genuanceerder uit: “Zou jij zélf niet beter emigreren?!”…

Dit sociaal experiment is het bewijs dat de haat tegen de moslims niet welkom is onder het Australische volk. Ik vraag me af wat een gelijkaardig opzet aan beelden zou opleveren als je dit experiment uitvoert in bijvoorbeeld Antwerpen of Brussel.

Video Australië: