Mini-Europa herdenkt de Baltische Ketting

25 jaar Baltische Ketting en Mini-Europa.

Het was een bewogen jaar in 1989.  Alle aandacht van publiek en media ging voornamelijk naar de Val van de Berlijnse muur in oktober.  Op 23 augustus 1989 vond nochtans een andere belangrijke gebeurtenis plaats: twee miljoen mensen reikten elkaar de hand om zo de onafhankelijkheid van de Baltische Staten te eisen.

minieuropa4

In datzelfde jaar werd ook Mini-Europa opgericht: het park waar de Europese gedachte als nergens anders te voelen is.  Morgen, vrijdag 22 augustus, wil het park dan ook deze langste menselijke ketting in de geschiedenis herdenken.

minieuropa2

[related-posts]

Thierry Meeùs, gedelegeerd bestuurder van Mini-Europa: “25 jaar geleden vonden de Balten met de mensenketting een vreedzame manier om hun onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie te eisen. Hoewel deze actie uniek en nooit eerder gezien was in de USSR, werd er in onze regio relatief weinig over bericht.

minieuropa3

De spectaculaire ketting die twee miljoen mensen met elkaar verbond, was 600 kilometer lang en ging door de Baltische hoofdsteden: van Tallinn, door Riga tot Vilnius.  Deze actie leidde effectief tot de onafhankelijkheid van Estland, Letland en Litouwen twee jaar later.

minieuropa1

Er zal vrijdag tussen 12 u en 13 u een ceremonie voor de bezoekers van Mini-Europa plaatsvinden met een speech van de burgemeesters van de drie Baltische hoofdsteden. Ook kan het publiek genieten van authentieke Baltische muziek in het park.