Miljaarde, godver… ! Vloeken blijkt gezond te zijn…

Niet alleen lachen is gezond, ook vloeken is bevrijdend.

Er bestaat zelfs zoiets als ‘De Bond tegen Vloeken’, een Nederlandse christelijke organisatie die zich inzet voor respectvol taalgebruik zonder scheld- en vloekwoorden. Dan zijn ze bij mij aan het verkeerde adres, want ik betrap er mezelf op dat ik een aardig stukje vloeken uit per dag. En schelden doe ik vooral op mezelf.

De Britse wetenschapper Richard Stephens en zijn team verrichtten een jarenlang onderzoek naar de psychische en fysische effecten van het vloeken en schelden. Uit al hun tests bleek dat er niets mis mee is, integendeel, het is gezond! Mentaal is vloeken een uitstekende manier om je emoties en je pijn de baas te kunnen. En fysiek blijken introverte personen een opmerkelijk slechtere gezondheid te hebben dan extroverte mensen die met een krachtige vloek of scheldpartij haast letterlijk hun hart luchten. Meer nog: hoe meer taboe er rond een vloekwoord hangt, des te groter het effect.

[related-posts]

In feite leerde ikzelf vloeken door de stripverhalen die ik las als kind. Daarin werden vloeken in de tekstballonnetjes beeldrijk uitgedrukt in de vorm van bommen, granaten, doodskoppen, veel uitroeptekens en onbeduidende krachtwoorden als ‘GRRR!’. Toen ik mijn vader zaliger informeerde naar de betekenis ervan, maakte hij er zich handig vanaf door het tweede van de tien geboden te citeren: ‘Zweer niet ijdel, vloek noch spot!’…

Hoe onwaarschijnlijk dit ook mag klinken, maar in Rusland werd begin mei van dit jaar een nieuwe wet van kracht die vloeken verbiedt in boeken, films en toneelstukken. Russen die de regel schenden, riskeren een geldboete!

[related-posts]

Feit is dat het vloek- en scheldgedrag met de tijd meegaat, hoewel in bijna alle talen ‘Shit!’, ‘Damned’ and ‘Fuck’ nog altijd aan de top staan van de meest genoteerde verwensingen. Vooral de jongste generatie -ongeacht het geslacht; vrouwen vloeken immers net zo veel als mannen!- gebruikt genitaliën en enge ziektes vaak in de meest extreme vormen. Uit de nota’s van de Nederlandse professor Piet van Sterkenburg:

“Kust mijn kloten!”, “Kutwijf!”, “Eikel!” en “Krijg het vliegend schijt!” zijn typisch Vlaamse verwensingen. Nederlanders drukken het meer liederlijk uit: “Krijg een zweer aan je jongeheer!” en “Lik je eigen kut, trut!” duiken er regelmatig op in wat men noemt ‘verbaal geweld’. “Krijg de pest!” wordt er recent al vervangen door “Krijg de ebola!”.