Man dobbert 438 dagen rond op Stille Oceaan

Ongelooflijk verhaal!

In 2012 vertrekken twee jongemannen met hun vissersboot op zee voor de kust van Mexico. Jose Alvarenga (36) en Ezequiel Cordoba (24) willen op haaien gaan jagen. Maar dan slaat het noodlot toe. Een gigantische storm blaast de boot van de kust weg en sleurt hen de eindeloze Stille Oceaan op. Na een maand zoeken vindt niemand de mannen of de vissersboot terug. Iedereen gaat ervan uit dat de boot gezonken is en dat de mannen gestorven zijn. Niets was echter minder waar!

Na 438 dagen spoelt Jose met zijn boot aan op de Marshalleilanden. Hij had met zijn boot maar liefst 13.000 kilometer rondgedobberd en bijna de Stille Oceaan overgestoken. Jose en Ezequiel leden elke dag honger en moesten heel vindingrijk zijn om aan eten te geraken. Jose had een speciale vistechniek ontwikkeld waarbij hij vis met zijn blote hand uit het water greep en in de boot smeet. Verder aten ze zeevogels en dronken ze schildpaddenbloed.

De vissersboot waarmee Jose Alvarenga 438 dagen op de Stille Oceaan ronddobberde.
De vissersboot waarmee Jose Alvarenga 438 dagen op de Stille Oceaan ronddobberde.


Na vier maanden gebeurt het onvermijdelijke. Ezequiel wordt ziek na het eten van een rauwe vogel. Hij kan niets meer eten en sterft in zijn slaap. Jose heeft zijn vriend zes dagen lang op de boot laten liggen omdat hij de eenzaamheid niet aankon. Naar eigen zeggen begon hij te praten tegen zijn dode vriend. Uiteindelijk moest hij na zes dagen het lijk overboord gooien.

Na 438 dagen wordt de uitgeputte Jose op 30 januari 2014 gered voor de kust van de Marshalleilanden. Sommigen twijfelen aan zijn verhaal omdat hij in relatief gezonde toestand verkeerde om zoiets te hebben meegemaakt. Hij zou ook te weinig vermagerd zijn. Anderen zeggen dat zijn verhaal wél perfect mogelijk is. Zijn familie zegt dat Jose enorm dankbaar is dat hij nog leeft. Zijn moeder verklaarde dat haar zoon zich herboren voelt.

Jose Alvarenga wordt gevonden aan de kust van de Marshalleilanden.
Jose Alvarenga wordt gevonden aan de kust van de Marshalleilanden.


Vandaag ligt Jose in ruzie met de familie van Ezequiel. Jose heeft zijn verhaal verkocht aan een uitgeverij en de familie van Ezequiel wil ook een deel van de winsten claimen. Jose wordt daarnaast ook aangeklaagd door zijn voormalige advocaat omdat hij contractbreuk gepleegd zou hebben door een nieuwe advocaat aan te stellen. Hij wordt aangeklaagd voor 1 miljoen dollar.