Een krater zo groot als België ontdekt in Australië

Een meteoriet is niet zo onschuldig als we denken.

Met een doorsnede van 300 kilometer was de Vredefort-krater in Zuid-Afrika de grootste planetoïde-inslag die ooit op aarde was ontdekt. Maar onlangs hebben wetenschappers in Australië de sporen ontdekt van een 400 kilometer breed inslaggebied, veroorzaakt door twee meteorieten van elk meer dan tien kilometer breed!

De onderzoekers stootten per toeval op deze enorme put, diep in het centrale deel van Australië. Gesteenten waren daar door de extreme temperatuur en druk veranderd in glas. De sporen zijn het resultaat van een kolossale meteoriet die -kort voor deze op de aarde insloeg- in tweeën brak. “De twee planetoïden moeten elk meer dan tien kilometer breed zijn geweest,” stelt onderzoeker Andrew Glikson.

Behalve de sporen van glas troffen de onderzoekers in de korst twee enorme ‘koepels’ aan. “Ze zijn gevormd doordat de aardkorst na de enorme inslagen terugveerde en daarbij zijn gesteenten vanuit de mantel naar boven gekomen.”, aldus Glikson.

[related-posts]

Het tijdstip dat de inslag precies plaatshad, is vooralsnog onduidelijk. De omringende gesteentelagen zijn tussen de 300 en 600 miljoen jaar oud, maar bevatten geen puinlagen. Iets wat je bij een inslag van deze omvang wel zou verwachten. “Het is een mysterie,” stelt Glikson, “We kunnen geen extinctie ontdekken die samenvalt met deze inslag. Ik heb het vermoeden dat de inslag ouder is dan 300 miljoen jaar.”

De ontdekking is er alleszins één die kan tellen. Ze kan de mensheid wellicht meer informatie geven over de geschiedenis van onze planeet. “Grote inslagen zoals deze hebben een veel grotere rol gespeeld in de evolutie van de aarde dan voorheen werd gedacht.”, besluit Glikson.

Video ontdekking: