Koningin Elisabethzaal wordt Elisabeth Center Antwerp

Ondertussen is de naam van het nieuwe concert- en congrescentrum gekend.

De Koningin Elisabethzaal in Antwerpen; wie kent ze niet? Grote sterren als Bruce Springsteen, Jacques Brel, Bryan Ferry, Hooverphonic en vele anderen, gaven er het beste van zichzelf.

Binnenkort start de bouw van de nieuwe topzaal met internationale allure op dezelfde plaats, in het hartje van de stad. De sloop is definitief achter de rug en het geheel krijgt ook een nieuwe naam: Elisabeth Center Antwerp.

Het is een complex met de modernste faciliteiten en technische voorzieningen, midden in de stad, vlak bij het Centraal Station en in harmonie met het fantastische, 19de eeuwse monument de ZOO.

Wat is het?

De ZOO bouwt hiermee aan een internationale trekpleister in hartje Antwerpen. Concerten, congressen, theater en feestelijkheden krijgen allemaal een plaats in dit prestigieuze complex. Oude glorie wordt gecombineerd met moderne techniek en efficiëntie. Het beste van twee werelden bij mekaar.

Kortom, het Elisabeth Center Antwerp wordt een ideale omgeving voor klassieke muziek, maar ook voor kwaliteitsvolle rock, pop, wereldmuziek, musicals en jeugdvoorstellingen. Bovendien zullen er nationale en internationale congressen gehouden worden.

De thuishaven van de Filharmonie:

Het Elisabeth Center Antwerp wordt de thuishaven van de Filharmonie (Royal Flemish Philharmonic), het grootste en meest vooraanstaande symfonieorkest van Vlaanderen. Een droom die het orkest al jaren koestert, wordt daarmee werkelijkheid.

“We zijn onlangs gestart met de programmatie van ons eerste seizoen in onze nieuwe residentie en het ziet er veelbelovend uit. Bovendien valt de opening van de nieuwe zaal samen met ons 60-jarige bestaan. Een mooier cadeau om dit jubileum te vieren, kunnen we ons niet wensen. Wat ons betreft, kan het niet snel genoeg 2016 zijn!”, aldus Hans Verbugt, intendant van deFilharmonie.

De duurzaamheid:

Alles wordt gerealiseerd met duurzame materialen en moet energiezuinig in gebruik zijn. Zo wordt het dak van het volledige complex uitgevoerd als een groendak. Vegetatie zal ervoor zorgen dat de warmte bijgehouden wordt en er geen reflectie ontstaat. Het isolerend vermogen zal hierdoor verhogen.

Ook de rest van het gebouw zal perfect geïsoleerd worden volgens de nieuwste normen, om warmteverlies te vermijden. Het nieuwe verwarmings- en verluchtingssysteem voldoet aan de hoogste milieunormen zodat energieverbruik tot het minimum beperkt wordt.

Al het gebruikte hout heeft een FSC-label. We recupereren het hemelwater voor gebruik in onderhoud en sanitair. Dit nieuwe centrum wordt een mooi voorbeeld van het milieubewuste gedachtengoed van ZOO Antwerpen.

Het kostenplaatje:

Dit project kwam er dankzij de steun van de Vlaamse regering.  Die schreef 57,2 miljoen euro in op de begroting 2010 voor de realisatie van dit project. De KMDA brengt 13 miljoen euro in plus haar volledige bestaande infrastructuur, inclusief de voor dit project verworven panden in de Carnotstraat.

Zo zal het eruitzien:

Wil je iets visueler kunnen bekijken hoe het project er zal uitzien?  Bekijk dan onderstaand filmpje:

 

Enkele cijfers op een rij:

– het totale complex is een 25.000m2 groot

– de Koningin Elisabethzaal telt 2.000 zitjes

– er worden drie torenkranen gebruikt

– het gebouw rust op ongeveer 500 funderingspalen

– er wordt 820 kalenderdagen aan gewerkt

– er wordt 1.300 ton wapeningsstaal en 800 ton profielstaal verwerkt

– er worden 17.600 m2 welfsels aangevoerd

– het zwaarste dakspant weegt 35 ton

– het complex zal 17 liften bevatten

– het podium bestaat uit 12 individueel beweegbare delen