Justin Bieber krijgt veel kritiek op zijn nieuwe kapsel

Instagram / @justinbieber

Wat vind jij: yay of nay?

Even geleden verbaasde Justin Bieber ons met zijn neuspiercing. Eergisteren plaatste hij weer een foto online met wel een zeer opmerkelijke stijlkeuze. Op Instagram plaatste hij een selfie waarop hij te zien was met…dreadlocks. Meteen nadat de foto online kwam, kreeg hij bakken kritiek over zich heen.

Why

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber) on


De redenen waarom veel fans niet voor zijn nieuwe haarstijl te vinden zijn, lopen uiteen. Sommigen vinden de dreads gewoon lelijk, anderen denken dat ze onhygiënisch zijn, nog andere beschuldigen hem van ‘cultural appropriation’.
‘Cultural appropriation’ of culturele toeëigening betekent dat de dominante blanke westerse cultuur, elementen overneemt uit een cultuur van een minderheid. Waarom is dit volgens sommigen een probleem? Als mensen uit de oorspronkelijke cultuur deze elementen dragen, wordt het als iets marginaals beschouwd. Zo zal een zwarte met hiphopkleren als getto bestempeld worden. Wanneer een blanke dit kledingstuk echter draagt, wordt hij als een hip persoon gezien.

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber) on


Volgens sommigen doet Justin Bieber constant aan culturele toeëigening omdat hij steeds elementen uit de zwarte cultuur overneemt. Hij draagt veel hiphopkleren, liet vorige zomer cornrows zetten en nu heeft hij dreadlocks, een haarstijl die vooral geassocieerd wordt met de zwarte rastafari’s.
Op de theorie van ‘cultural appropriation’ komt veel kritiek. Die kritische stemmen vinden dat iedereen moet kunnen dragen wat hij of zij wil, dat er niets mooiers bestaat dan culturele uitwisseling.
Wat vind jij? Is culturele toeëigening een reëel of een onbestaand probleem? En wat vind je van Justins haar?

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber) on