Dit is een reden om nooit nog een openbaar zwembad in te duiken!

Chloor is een boosdoener, maar er is erger dan dit!

Urine, jawel! Blijkt dat meer dan 80% van de zwemmers in een openbare badplaats instinctief in het water plast. Zowel kinderen als volwassenen bezondigen zich eraan. Op zich geen onverklaarbaar fenomeen: de druk van het water op je blaas wekt deze reactie als vanzelf in de hand.

Niet iedereen heeft er last van, maar veel mensen wel: rode en geïrriteerde ogen als je lang in of in de onmiddellijke nabijheid van een zwembad vertoeft. Tot voor kort werd de hoeveelheid chloor in het water als boosdoener aangewezen, maar het Brits Centre of Diseases Controle heeft het uitgezocht: chloor alleen doet niks, maar chloor dat zich heeft gebonden aan urine wel. Dààrvan worden je ogen rood!

[related-posts]

Wie in het zwemwater plast riskeert nauwelijks betrapt te worden. Er bestaat immers geen stof die ervoor zorgt dat het water verkleurt als je er urine aan toevoegt. Fel gekleurde (gele) urine is met het blote oog wel waar te nemen maar mits enkele bewegingen vervloeit het binnen de kortste keren in het badwater.

Weinig aan te verhelpen, want in de meeste zwembaden -vooral in toeristische verblijfcentra- wordt het zwemwater nauwelijks twee keer per dag ververst.