INSPIREREND: de verlamde jongeman die danser werd

Een onwaarschijnlijk verhaal.

Joshua Robertson groeide op als een typische Britse jongen…totdat hij in een ongeval met een quad terechtkwam dat hem bijna het leven kostte. “Het is onwaarschijnlijk dat hij dit zal overleven”, vertelden de dokters aan zijn ouders na het accident. “En als hij het overleeft, zal hij niet meer kunnen rechtstaan of praten. Hij zal als een plant leven.” Niemand zou dus voorspeld hebben dat hij zoveel jaar later niet alleen zou kunnen praten, maar zelfs mensen zou doen lachen, dat hij niet alleen zou kunnen staan, maar zelfs zou dansen.

[related-posts]

Na een lange revalidatie had Josh zijn sociale leven weer opgebouwd: hij had leuke vrienden, kreeg een vriendin en onlangs werd hij zelfs vader. Toch wilde hij meer. Hij had er genoeg van om altijd maar thuis te zitten. Hij wilde mensen entertainen, inspireren en vooral doen lachen. “Wat als ik komiek word?” Dacht hij. “Ik ben best grappig.” En ondanks de twijfels van zijn moeder, die hem niet zo grappig vond, besloot hij het gewoon te proberen. Tijdens zijn one man show stak hij de draak met zijn eigen handicap en na enkele optredens bleek dat hij gelijk had. Hij was niet de enige die zichzelf best grappig vond, ook het publiek hield van hem.

VIDEO: Joshua Robertson tijdens één van zijn optredens

Hier begint zijn opmerkelijke levensverhaal pas. Op een dag ontmoette Josh choreograaf Michael Voss, die geïnspireerd werd door de veerkracht van de jongeman. Michael wilde een stuk maken die de definities van mannelijkheid zou herdefiniëren en hij vroeg aan Josh of hij de hoofddanser in het stuk wilde worden. “Waarom niet?” dacht die. Sindsdien weerlegt hij door te dansen met elke spier in zijn lijf het vroegere doodvonnis van de dokters. In de tussentijd kreeg Michael Voss te horen dat hij terminale kanker had. Het maken van hun dansvoorstelling werd er nog belangrijker door.

(Bekijk de reportage over Josh en Michael op de volgende pagina)