Hoe behulpzaam zijn we allen? Het resultaat is schokkend!

Opmerkelijk sociaal experiment.

Ik hou van dit soort van video’s. Ze zijn lang niet zo lachwekkend als de typische grapjes die men uithaalt met een verborgen camera, maar ze zeggen o-zo-veel meer over het menselijke gedrag. Een ‘sociaal experiment’ is de juiste benaming, maar in vele gevallen mag je helaas het woord ‘sociaal’ schrappen nadat je het resultaat van het opzet hebt gezien.

In dit geval wordt een acteur de straat opgestuurd die er uitziet als een arme dakloze stakker. Hij heeft bovendien een stel krukken nodig om zich te verplaatsen. De man speelt zijn rol uitstekend en niéts laat vermoeden dat hij een acteur is. Hij komt zeker niet over als een vieze, onverzorgde man, maar zijn uiterlijke voorkomen als landloper en zijn ‘handicap’ werken blijkbaar wél afstotelijk.

[related-posts]

De sukkelende dakloze is uitvoerig gepakt en gezakt en beweegt zich in volle stad met zijn krukken onder de mensen. Nu en dan struikelt hij en blijft hij een poos onbeholpen op het trottoir liggen. Het tafereel komt bijzonder geloofwaardig over. Maar het resultaat is ongelooflijk, zelfs schokkend. De eerste minuut van dit filmpje is nog hoopgevend, maar blijf kijken en observeer de voorbijgangers en omstanders.

Terwijl het afgelopen weekend nog anderhalf miljoen in Parijs om solidariteit schreeuwden, kan men zich de vraag stellen: zíjn we met z’n allen in werkelijkheid dan wel zo solidair en behulpzaam?

En in de marge stel ik mij de vraag: wát als deze acteur… een actrice zou zijn geweest?

Video behulpzaamheid: