Het schoonmaken van de Big Ben: een heuse onderneming!

Ook Big Ben heeft nu en dan een poetsbeurt nodig.

Als je in Londen verblijft, zal je het wellicht niet nalaten om ook een bezoekje te brengen aan Big Ben. En een selfie met grote Ben is dan mooi meegenomen. Big Ben is de bijnaam van de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt. Ze is zowel luidklok als slagklok en is één van de zwaarste ter wereld en het uurwerk is één van de meest accurate. Je kan er je eigen horloge mee gelijk zetten, zo precies tikt de klok de tijd voorbij!

De klok en het uurwerk werden voor het eerst in beweging gebracht op 31 mei 1859. Bijna een eeuw later, in 1956 (!), werd de klok voor het eerst weer tot stilstand gebracht voor een grote onderhoudsbeurt van het hele mechanisme. Een grote smeerbeurt, zeg maar. Daarvoor bleef de klok onverminderd zijn gangen gaan en liep de tijd tot op de minuut juist.

[related-posts]

Maar het uurwerk en vooral de wijzerplaat lijden onder de weersomstandigheden. Daarom krijgt de klok al een paar decennia een jaarlijkse poetsbeurt. Begin er maar aan! Ik vermoed dat niet vele poetvrouwen op het voorstel zouden ingaan. Het is een spektakel op zich en de klus wordt geklaard door… poetsmannen. Of zij met een poetsdoek goed overweg kunnen, is een andere vraag, want in feite zijn het ervaren berg- en muurbeklimmers.

Voor die gelegenheid worden de wijzers op exact 12 uur gezet en wordt het mechanisme stopgezet. In een andere stand zouden de poetsers de neiging hebben zich vast te klampen aan de grote wijzers, met alle eventuele gevolgen van dien. Op zich ís de klus al niet ongevaarlijk, want de kwetsbare wijzerplaat is volledig vervaardigd uit opaalglas. De schoonmaak van het volledige klokwerk neemt ongeveer een werkweek in beslag.

[related-posts]

Ik neem aan dat de schoonmaak van ónze nationale trots, Manneken Pis, iets minder tijd in beslag neemt!…

Video schoonmaak ‘Big Ben’:

https://www.youtube.com/watch?v=I-bmiTpwfTA