Halloween flopt in Vlaanderen

Alleen kinderen vinden het griezelfeest een toffe bedoening.

Voor de kinderen een toffe, maar voor volwassenen een doffe bedoening. De meeste volwassenen vinden Halloween helemaal niet passen in onze tradities en al zeker niet op de vooravond van Allerheiligen. Dit blijkt uit een rondvraag van het online studiebureau iVOX. Het zijn vooral de leerkrachten in de kleuterschool en deels ook in het lager onderwijs die de kleuters nog enthousiast kunnen maken. Voor hen is Halloween een uitstekende gelegenheid om er een ‘feest’ van te maken en er enkele teken- en knutsellessen aan te besteden.

600 volwassen Vlamingen namen deel aan de online enquête, waarin ze achter elke vraag hun oordeel moesten aanvinken. De meesten (62,6%) vinden een feest als Halloween ‘hatelijk’ en ‘dom’. Maar in overtreffende trap wordt ook carnaval aangestipt als een overbodig en dwaas feest (64%). Daarentegen vindt de meerderheid dat een feest als Sinterklaas en Nieuwjaar wel tof en zinvol is. En maar liefst 84% van de deelnemers wil Kerstmis voor geen geld ter wereld missen. Daar wordt dan ook een behoorlijk budget voor uitgetrokken.

[related-posts]

Ouders met kinderen besteden doorgaans (een weinig) geld aan Halloween. Vooral op aandringen van hun kinderen versiert 1 op de 5 ouders hun huis en tuin met uitgeholde pompoenen, lichtjes, lampions, maskers en spinnenwebben. Daarnaast wordt ook geld uitgegeven aan Halloween-kledij. 42,5% van de kinderen onder de 12 jaar wordt uitgedost in griezelpakken en trekt zelfs de straat op om geld en snoep in te zamelen, analoog aan Driekoningen. Opmerkelijk is dan weer dat 1 op de 4 toegeeft de deur niet te openen als verklede kinderen aanbellen.

halloween

Slotsom? Vlamingen zien Halloween liefst aan zich voorbijgaan en men kan wel stellen dat de hype rond dit ‘feest’ zo goed als uitgeblust is. Volgens de resultaten van iVOX heeft dit heel veel te maken met de gebrekkige know-how rond dit hele gebeuren. Slechts 10% van de geënquêteerden wist iets af van de achterliggende betekenis van Halloween. En jij?…