Gratis screeningweek bij dermatologen van start

Campagne Euromelanoma wil Belg aansporen tot zonbescherming, altijd en overal.

Gisteren begon de jaarlijkse screeningweek (23 – 27 mei) van Euromelanoma, waarbij je je gratis kan laten controleren op huidkanker. De campagne focust op het belang van een goede zonbescherming, altijd en overal. Want de Belg is een slechte leerling, zo blijkt uit Europees onderzoek, terwijl het aantal gevallen van huidkanker in ons land sterk blijft toenemen. Dermatoloog Thomas Maselis: “De gevolgen van 60 jaar te veel zon zijn nu duidelijk zichtbaar. Daarom richten we ons speciaal tot adolescenten, zodat ze niet even roekeloos met zonlicht omspringen als hun ouders en grootouders deden.

Voldoende zonbescherming + huidcontrole

De preventiecampagne van Euromelanoma, gestart in 1999 in België, loopt vandaag simultaan in 32 Europese landen. Met reden, want huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. Ook in België blijft het aantal zorgwekkend toenemen, met 32.000 nieuwe gevallen per jaar. Naast de klassieke oproep tot zonbescherming, wil Euromelanoma Belgen aansporen om hun huid jaarlijks te laten controleren door een dermatoloog. Dit jaar loopt de gratis screeningweek van 23 tot 27 mei.

Thomas Maselis: “Uiteraard mag je van de zon genieten, maar verstandig. Als dermatologen zien we dagelijks wat onvoldoende bescherming met je huid kan doen. De bruiningsrage begon na WO II en de gevolgen van te veel zon zien we nu duidelijk. Zo is het risico om het gevaarlijke melanoom te ontwikkelen vandaag 1 op 75, terwijl dat in 1940 nog 1 op 1.500 was – een toename van 2.000%. Een regelmatige controle én voldoende zonbescherming, altijd en overal, zijn de sleutel om je kans op huidkanker te verkleinen.

Helft Belgen beschermt zich alleen op vakantie tegen de zon

Met de slogan ‘De zon schijnt overal, niet alleen op het strand’ richt Euromelanoma zich dit jaar tot wie veel tijd buiten doorbrengt – werkgebonden of niet. Uit onderzoekt blijkt immers dat 48% van de Belgen zich niet tegen de zon beschermt buiten de vakantieperiode. Daarmee scoren we slechter dan de gemiddelde Europeaan en, vooral, vergroten we de kans op huidkanker. Want ook bij koud weer kan uv-straling schade toebrengen aan je huid.

Thomas Maselis: “Als iedereen zich zou beschermen zoals hij op het strand doet, dan zouden we op termijn minder gevallen van huidkanker zien.” Centraal in de campagne staat de website www.euromelanoma.org, waar je alle informatie kan vinden over hoe huidkanker voorkomen en vroegtijdig herkennen.

Over Euromelanoma – www.euromelanoma.org

Euromelanoma is een netwerk van vrijwillige Europese dermatologen. Samen werken ze aan meer bewustzijn rond huidkanker. Door het grote publiek te informeren en te sensibiliseren, maar ook door hun wetenschappelijke kennis met dermatologen wereldwijd te delen en nationale en Europese beleidsmakers te ondersteunen en te adviseren. Al meer dan een miljoen mensen bezocht de website www.euromelanoma.org en al 450.000 mensen lieten zich gratis nakijken op huidkanker tijdens de jaarlijkse screeningsdagen. Euromelanoma werd opgericht in 1999 op initiatief van 6 Belgische dermatologen (T. Maselis, M. van Daele, C. Pirard, V. del Marmol, B. Richert en K. de Boulle).