GOED NIEUWS: volgens de wetenschap kun je jezelf trainen om grappiger te worden

Lachspieren kweken.

Ben je ook altijd jaloers op de grappenmaker van je vriendengroep die erin slaagt om alle aandacht naar zich toe te trekken? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Wie genoeg traint, kan zijn hersenen begeleiden naar het vinden van grappigere moppen. Dat hebben onderzoekers in de psychologie van University of Southern California in Los AngelesĀ ontdekt.

Voor het onderzoek hebben ze een groep professionele komieken, een groep amateurs en gewone niet-grappige mensen naar dezelfde cartoons uit de New Yorker laten kijken. Bij de tekeningen was het onderschrift weggehaald. De proefpersonen moesten er zelf teksten bij verzinnen die ofwel grappig ofwel mondain waren. Ondertussen werden de deelnemers aan een functionele MRI-machine aangesloten die de hersenactiviteit bestudeerde terwijl de onderschriften geschreven werden. De cartoons met teksten van de deelnemers werd daarna ingescand en door een externe jury beoordeeld.

De resultaten toonden dat twee delen van de hersenen geactiveerd werden bij het zoeken naar een mop: de temporale kwab en de prefrontale cortex. Opvallend was dat niet altijd beideĀ regio’s in de hersenen evenveel geactiveerd werden. Welke regio meer invloed had, hing af van de competentie van de proefpersoon.

Maar wat betekent dat dan? En hoe kunnen wij onszelf grappiger maken?

(lees verder op de volgende pagina)