Geboren topsporters, maar nooit ontdekt

Talent zat overal ter wereld!

Ik heb het niet zo begrepen op de sociale media, maar tegelijk leef ik met het besef dat ze de lens hebben scherpgesteld op heel wat onontgonnen talent. Het is een laagdrempelig sollicitatiekanaal zonder voorgaande geworden en bij wijze van spreken kan iederéén door iederéén worden opgemerkt. De sociale media zijn de moderne talentscouts en elke kandidaat-topartiest of -topatleet kan zichzelf op een vrij eenvoudige manier aanprijzen. Wie zegt dat er niemand ter wereld sneller is dan Usain Bolt of rapper is op de fiets dan Cancellara of Tony Martin, zelfs al leeft hij in de brousse?

Met alle respect voor Kim Clijsters, maar al jaren stel ik mij de vraag: zou Kim ooit de top hebben bereikt als zij niet de dochter was van een rijke papa die een tennisterrein in zijn tuin had?… Om maar één voorbeeld te geven. Je mag dan wel overlopen van natuurlijke aanleg, als je de middelen niet hebt of in een ‘verkeerd’ land of gezin geboren bent, is de kans vrij klein dat de rode loper naar de top voor jou wordt uitgerold.

[related-posts]

Op YouTube circuleren de jongste jaren duizenden filmpjes over jongelui die de strafste stoten ter wereld uithalen. In bijgaand filmpje zijn ze vervat in nauwelijks 3 minuten en je kan dan wel stellen dat dit meer met waaghalzerij te maken heeft dan met topsport, ik vermoed sterk dat het merendeel van deze ‘atleten’ niet veel nodig heeft om gelanceerd te worden op hoog niveau.

Video sporters: