Game of Thrones zorgde zondagnacht voor wereldwijde primeur

Heb jij ook zo lang uitgekeken naar seizoen 5?

Afgelopen nacht was het eindelijk zover: het lang verwachte vijfde seizoen van de immens populaire televisieserie Game of Thrones werd gelanceerd. Dat gebeurde in maar liefst 170 landen tegelijk. Op die manier hoopt HBO, het kabeltelevisienetwerk achter de serie, piraterij tegen te gaan. Als de eerste aflevering in primeur enkel in de Verenigde Staten getoond zou worden, dan kijken fans in andere landen nauwelijks enkele uren later via een illegale download.

Toch mislukte dat plan van HBO, want nog voor de eerste aflevering uitgezonden werd, circuleerden zelfs de eerste vier afleveringen al op het internet. Hoe zoiets kan? Die waren afkomstig van journalisten en recensenten. Zij kregen namelijk op voorhand een speciale versie opgestuurd. Maar blijkbaar ging niet iedereen daar even zorgvuldig mee om, met alle gevolgen van dien. Die les zullen ze bij HBO meer dan waarschijnlijk meenemen als seizoen 6 eraan komt.

[related-posts]

Ondanks alles mag HBO tevreden terugblikken op de start van seizoen 5. Het was de eerste keer dat een serie wereldwijd in 170 landen op hetzelfde moment uitgezonden werd en ook België was daarbij. In ons land was aflevering één te zien via een betaalformule bij Telenet.

De hoofdrolspelers van de serie moeten zich alvast nog niet te veel zorgen maken om inkomstenverlies door piraterij. Zij verdienen ongeveer 280.000 euro per aflevering. Nog dit: de laatste aflevering van seizoen 4 was eind 2014 al goed voor 8,1 miljoen illegale downloads en verbrak daarmee alle records.