De zeebodem is een bron van rijkdom

Je kan maar beter wier dan wiet telen!

De jongste jaren is de vraag naar zeewier bijzonder groot. Voor verschillende bedrijven is het wereldwijd een miljoenenbusiness. Het telen en oogsten van zeewier is echter lang niet eenvoudig, maar zopas verwezenlijkte een West-Vlaams textielbedrijf -Sioen Industries uit Ardooie- een heuse doorbraak op dit gebied. Dankzij een ingenieuze ingreep zal men voortaan drie tot vijf keer meer wier kunnen telen dan tot vandaag het geval was. Het concept zou volgend jaar internationaal gecommercialiseerd worden.

Wat heeft een textielbedrijf nu te maken met zeewier, zal je je afvragen. Om de waterplanten te telen, werden ze op textielweefsel geplaatst en enkele meters onder zeewater gedompeld. Het weefsel zal na de kweek fungeren als een enorm visnet en dat wordt per schip gewoon opgehaald. Blijkt dat dit 10 tot 16 kilogram zeewier per vierkante meter oplevert.

Video “zeewiernet”:

[related-posts]

Hoe gek het ook mag klinken, maar al sinds jaren zijn wetenschappers bezig om zeewier om te zetten in biogas, in ‘brandstof’ zeg maar. En dit schijnt aardig te lukken. Vandaar dat wereldbedrijven er brood in zien.

Daarnaast wordt zeewier ook almaar meer gebruikt als voedsel. In landen als Japan, Indonesië en Korea staat het bijna dagelijks op het menu, maar ook in de westerse wereld worden ze tegenwoordig overal te koop aangeboden. Je kan zeewieren of algen als groente verwerken, maar ook als smaakmaker van verschillende gerechten. Zeewier is rijk aan mineralen zoals jodium, calcium en sporenelementen. Afhankelijk van de soort bevat het ook een flinke hoeveelheid vitaminen, vooral vitamine C en E. Een deel van zeewier wordt niet afgebroken door het lichaam en kan als ‘voedingsvezel’ worden gezien.

Ooit al eens algenpasta gegeten? Zet het maar op je boodschappenlijstje, want het is best lekker!