De Nederlandse man is de langste ter wereld

Toch begint de Hollander sinds 2010 figuurlijk te krimpen.

Eigenlijk vermoedden we dit al, de Nederlanders staken altijd met kop en schouders boven iedereen uit. Althans, wat hun lichaamslengte betreft. Over de rest zwijgen we maar wijselijk, zeker?

Tot 2010 mat de gemiddelde Nederlandse volgroeide man vanaf 21 jaar… 1m84 (!). Vanaf het begin van de metingen (1870) had men vastgesteld dat alle mannelijke Europeanen elke 10 jaar ongeveer 1 cm in lengte toenamen, m.a.w. in al die tijd groeide hij gemiddeld 11 centimeter. Dit wijt men in de eerste plaats toe aan de goede levensomstandigheden en de gezondheidszorg. En in al die jaren waren de Hollandse mannen de reuzen van Europa.

[related-posts]

Maar uit recent onderzoek blijkt dat sinds 2010 hun lichaamslengte stagneert, ja zelfs een aantal millimeter inboet. Kortom, ze lijken uitgegroeid. Maar dit geldt voor zowat alle mannen in Europa, die over het algemeen niet aan lengte toenemen, maar wel aan lichaamsgewicht winnen. Maar ook hier zijn Nederlandse mannen weer een uitzondering, want weinigen hebben last van overgewicht, in tegenstelling tot hun Belgische buren.

Koppel Fietsen

De reden dat Nederlanders hun lichaamsgewicht op peil houden, schrijven de onderzoekers toe aan voldoende lichaamsbeweging, hoofdzakelijk door de verplaatsingen per fiets. Dat ze figuurlijk ‘krimpen’ met de jaren zou te maken hebben met het fel verminderde drinken van… melk!

[related-posts]

Rare theorie van de onderzoekers, vooral omdat ze tegelijk vaststelden dat de gemiddelde Nederlandse volwassen vrouw de laatste drie jaar telkens met 1 millimeter groeide. Vandaag meet zij 170,9 centimeter.

Volgens het Guiness Book of Records is momenteel de Turk Sultan Kosan (26 jaar) de langste mens ter wereld. Hij meet 2m46. En daarmee verdrong hij Bao Xishun (2m36) van de eerste plaats. Een Chinees, zowaar! Dat is frappant, omdat de meeste Aziatische mannen doorgaans niet groter zijn dan 1m65.