Daarom duurt 30 juni 1 seconde langer

Schrikkelseconde.

Dinsdag 30 juni zal 1 seconde langer duren dan een andere dag. Een gemiddelde dag op aarde duurt exact 86.400,002 seconden. De seconde wordt ongeveer elk anderhalf jaar toegevoegd om het verschil in lengte tussen de gemiddelde zonnedag en de gewone dag van 24 uren bij te stellen. Dat verschil is ontstaan omdat de rotatie van de aarde om haar as niet gelijkloopt met de tijdsnotatie van de atoomklok.

[related-posts]

volle maanDe aarde draait trager om haar as en wetenschappers denken dat het aannemelijk is dat in de verre toekomst een gewone dag 25 uren kan duren. Een gemiddelde aardse dag duurt nu twee milliseconden langer dan in 1820. De vorige keer dat een schrikkelseconde werd toegevoegd was in 2012.

Misschien wordt de extra seconde op 30 juni 2015 wel de laatste seconde die wordt toegevoegd, want tegenstanders zeggen dat het voor elektrische apparaten moeilijk is om die seconde te verwerken. Denk maar aan communicatie- en navigatiesatellieten. Die éne tel wordt toegevoegd door het straks 23u59:60 te laten worden en één seconde later pas 00u00:00.


(lees verder op de volgende pagina)